Overzicht

Sporten zonder stress

08 oktober 2020
fitness

Sporten zonder stress

Ten aanzien van de maand oktober willen wij jullie meenemen in het fenomeen stress in combinatie tot sporten.  

Voordat we de link gaan leggen naar het sporten is het aller eerst belangrijk om te weten wat stress precies is, wat stress met ons doet en dat stress vaak negatief belicht wordt maar zeer functioneel en gezond is! 

 

Stress kan op allerlei verschillende manieren worden uitgelegd. Over het algemeen stijgt de stress respons in ons lichaam bij het toenemen van het aantal stressoren. Stressoren kunnen worden uitgelegd als alle waarnemingen die wij kunnen doen: denk aan licht, geluid, gevoel op de huid (druk, warmte, kou etc.). Maar ook gedachten, emoties, herinneringen of associaties kunnen deze stressrespons opwekken.  

Stress zorgt voor het algemeen voor een hoger arousal (alertheid), houdt ons scherp, activeert ons lichaam, verhoogt de concentratie, scherpte en focus. Kortom deze stress respons is super functioneel. In een normale situatie zakt deze stress respons echter weer als de prikkels verdwijnen en daalt daarmee ook onze arousal (alertheid) weer tot een normaal niveau. 

Het onder controle hebben van deze onbewuste respons is dus het allerbelangrijkste en precies ook waar het misgaat wanneer mensen het hebben over het ervaren van teveel stress (lees: geen controle hebben over deze stressrespons), overprikkeling, overspanning of zelfs een burn-out. Er is hier sprake van een stress respons die niet meer meegaat in de hoeveelheid actieve stressoren op dat moment. Met andere woorden: ook wanneer de stressoren afnemen blijft de stressrespons actief of andersom. 

 

Stressmanagement, mindfulness, sporten, yoga en floaten zijn bij het bovenstaande fenomeen mooie methodes om zelfstandig deze stressrespons leren te beheersen dan wel leren te verlagen. De komende periode zullen wij jullie verder informeren over al deze onderwerpen en volgen er meer leuke acties. 

Ook benieuwd naar floaten? Al onze float producten zijn gedurende de gehele maand oktober af te nemen met 10% korting! Meer informatie? Bel dan snel onze receptie op het nummer: 036-7115381 

Lotte Visser Leefstijlcoach

Tips & Tricks