Overzicht

Bart aan het woord.

28 november 2018
logo fysio

Liesklachten

Liesklachten

Liespijn is een veel voorkomende blessure bij sporters. Het komt voornamelijk voor bij sporten waarbij sprake is van rennen, schoppen, draaien en kappen zoals bij voetbal, rugby en (ijs)hockey. De prevalentie van acute liesklachten bij professionele voetballers ligt hoog; circa 10-13% van alle blessures bevindt zich in de liesregio.

De oorzaak ligt meestal in een disbalans tussen de belasting die van de spieren gevraagd wordt en de belastbaarheid van de spieren zelf. De pijn kan zich in eerste instantie presenteren als een stijf gevoel op de dag volgend van de sportieve belasting. Indien er niet adequaat om wordt gegaan met de klachten kan ook pijn tijdens belasting en zelfs tijdens rust optreden. Ook kan een ongeval de oorzaak zijn van de meer acute vorm van deze blessure.

Naast oorzakelijke factoren zijn er ook een aantal factoren die de klachten in stand kunnen houden. Zo kunnen core stability, een verminderde bewegelijkheid van het heupgewricht en een verminderde kracht van de bil- en/of liesspieren ervoor zorgen dat de klachten langer blijven bestaan of weer terugkomen. Deze herstel belemmerende factoren zal jouw fysiotherapeut in kaart brengen door een uitgebreid onderzoek uit te voeren. Daarnaast zal deze onderzoeken welke spiergroep precies verantwoordelijk is voor de pijnklachten zodat hier een effectief behandelplan voor opgesteld kan worden.

 

Bart Bruinsma
Bart Bruinsma

Tips & Tricks