Overzicht

Nekpijn komt vaker voor dan je denkt

31 oktober 2018
nekpijn654

Nekpijn komt vaker voor dan je denkt

Nekpijn komt vaker voor dan je denkt

Last van pijn in de nek? Je bent niet de enige! Nekpijn is wereldwijd de op twee na meest voorkomende oorzaak van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. 12,1 tot 71,5 % van de algemene bevolking van West-Europa heeft in één jaar wel een episode van nekpijn. Een Nederlands populatieonderzoek heeft daarnaast laten zien dat 30% van de volwassenen met nekpijn beperkt is in het dagelijks leven en dat het 21% van de onderzoekspopulatie verzuimt op het werk.

Er is op fysiotherapeutisch gebied een richtlijn uitgebracht waarin naar voren komt dat de oorzaak van nekpijn onderverdeeld kan worden in meerdere groepen. Het onderscheid in deze groepen is van belang om ernstige ziektes zoals botbreuken en tumoren uit te kunnen sluiten en eventueel een zenuwbeknelling door bijvoorbeeld een hernia aan te kunnen tonen of uit te sluiten.

Naast de oorzaken die hierboven zijn beschreven kan de pijn ook veroorzaakt worden door hoge werkdruk, langdurig in dezelfde houding werken of een ongemakkelijke of verkeerde werkhouding. Klachten en symptomen die kunnen voorkomen bij nekpijn zijn: hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizen, concentratiestoornissen, uitstralende pijn naar de armen of tintelingen in de hand of vingers.

De fysiotherapeuten van ProActief kunnen je helpen door in eerste instantie onderscheid in de verschillende oorzaken van nekpijn te maken. Dit wordt gedaan door een uitgebreid vraaggesprek en aanvullend onderzoek. Vervolgens kunnen zij helpen bij het herstel van de klachten en bij het oppakken van de dagelijkse activiteiten door het geven van informatie, adviezen en oefeningen.

Bart Bruinsma

Tips & Tricks