Overzicht

ProActief in de wijk deel 7

21 november 2022
sport2

ProActief in de wijk deel 7

ProActief in de wijk deel 7

In mijn vorige stuk hield ik al aan dat simpelweg bewegen niet altijd simpel is. Personen met overgewicht ervaren vaak één of meerdere fysieke beperkingen. Landelijk gezien worden motivatie, fysieke beperkingen en geen tijd als grootste reden gegeven om niet te sporten.  

In gesprek met de doelgroep blijkt dat inderdaad het hebben van één of meerdere fysieke beperkingen voor een enorme drempel zorgt om te gaan sporten. Dit heeft meerdere redenen; Mensen zijn onzeker (weten niet goed wat wel en niet kan), zijn onzeker of ze wel een toegevoegde waarde kunnen hebben of het wel goed doen en iemand met fysieke klachten kan vaak niet doen wat hij of zij eigenlijk graag zou willen doen. Dit laatste punt zorgt voor veel onvrede, een onzeker zelfbeeld, irritatie en zelfs boosheid. Logisch toch? Iedereen baalt wanneer iets niet lukt.  

Maar wat kan dan wel? Het stellen noch beantwoorden van deze vraag is vaak een onderdeel wat lastig zonder gedegen begeleiding. In gesprek met de doelgroep komen de volgende aanbevelingen naar boven, iets waar wij als praktijk en ik als therapeut in het bijzonder mee aan de slag ga. 

Sporten in een groep met gelijkgestemde, samen met elkaar! 
Goede begeleiding door begeleiders die weet om te gaan met de doelgroep 
Begeleiding bij bewegen met fysieke beperkingen 
De activiteit moet haalbaar zijn 
Opvolging, evaluatie en aanpassen van het programma in samenspraak met de begeleider 
Om dit voor elkaar te krijgen ben ik op zoek naar ambassadeurs. Personen dit iets aan hun eigen leefstijl willen doen en in samenwerking met onder andere mijzelf haalbare, veilige en leuke beweeginterventies willen organiseren. Vind je het leuk om niet alleen aan je eigen gezondheid te werken, maar ook voor andere een daadwerkelijk verschil te kunnen maken? Dan ben ik op zoek naar jou! Samen ervoor zorgen dat wij de Bloemenbuurt en de wijken daaromheen meer in beweging krijgen. Samen werken aan een gezonde toekomst! 

Interesse? Stuur dan een mail naar info@proactief-almere.nl t.a.v. Danny Koster 

sport
Esther Chantrel Office manager

Tips & Tricks