Ontdek hoe duurzame inzetbaarheid voor jouw gezondheid en vitaliteit kan werken

Pak zelf de regie en vergroot je werkplezier!

Heb je last van fysieke klachten na een dag werken? Kun je je werk maar niet loslaten als je eenmaal thuis bent? Of blijkt pauze in de praktijk lastiger te nemen dan je zou willen? Dit gaat ten koste van je gezondheid en vitaliteit, dus het is belangrijk om hier wat aan te doen! Pak zelf de regie om duurzaam inzetbaar te worden.

Maar hoe pak jij die regie? Waar begin je? Dit begint bij kennis en bewustwording.

Denk hierbij aan het juist instellen van je werkplek. Een goede instelling van de werkplek is een voorwaarde om fysieke klachten te voorkomen. Is je stoel bijvoorbeeld goed? Hoe is de afstand tot het toetsenbord? Heb je een goede tiltechniek? En voer je repeterende handelingen goed uit? Kleine (ergonomische) aanpassingen maken soms een wereld van verschil.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de ideale werkomgeving. Denk hierbij aan werkwijze, werkdruk, werktaken en werktijden. Op sommige dingen heb je minder invloed, maar toch begint het bij jezelf. Neem wel pauze, in plaats van door te werken. Denk aan je werktijden, stop op tijd en werk niet langer door dan nodig. Let ook op omgevingsfactoren. Is je werkplek licht genoeg? Is de temperatuur niet te warm, maar ook zeker niet te koud. Allemaal factoren waar je zelf grotendeels invloed op kan uitoefenen.

Naast alle werkgerelateerde factoren, is je eigen gezondheid en leefstijl ook belangrijk. Beweeg je genoeg? Eet je gezond? Als je gezond en fit bent heb je meer plezier in je werk en ben je productiever. Voor jou persoonlijk heel fijn, maar ook voor je collega’s en werkgever natuurlijk!

Pak de regie!

Heb je te weinig kennis over bovenstaande onderwerpen? Begin dan met het opzoeken van informatie en verdiep je in de verschillende aspecten. Neem bijvoorbeeld deel aan een Preventief Medisch Onderzoek als dit wordt aangeboden binnen je bedrijf. Of bekijk een webinar als dit beschikbaar is.

Wat je zelf actief kunt doen, is bijvoorbeeld een e-learning aanvragen. Zo hebben wij bijvoorbeeld de e-learning ‘Optimaal presteren op je werkplek’ beschikbaar. Informeer ook eens bij de werkgever wat er beschikbaar is. Als je hulp wil, is er vanuit je werkgever in de meeste gevallen veel mogelijk als ondersteuning.

Wil je op leefstijlgebied aan de slag, dan hebben onze partners binnen Gezonder Nederland verschillende opties beschikbaar. Denk aan stoppen met roken, afvallen, gezonde voeding of ontspanning.

Fit en gezond worden en zijn begint bij jezelf! Pak de regie en vergroot je werkplezier!

Onze laatse

tips & tricks

Tips & tricks