BURN OUT & FLOATEN

Burn out & Floaten

Burnout patiënten hebben het vermogen verloren om door slapen te herstellen

Het centrale symptoom van burnout is ernstige uitputting van energie. Het lijkt erop dat bij burnout patiënten de slaap niet meer leidt tot herstel. Dat is jammer want goed slapen kan belangrijk zijn om burnout te voorkomen en ervan te herstellen. De problemen met het inslaap vallen en het slechte herstelvermogen van de slaap blijven bij burnout aanwezig ook al is de oorspronkelijke stressbron die de burnout in gang zette verdwenen.
De vraag is of depressie misschien de oorzaak is van de slaapproblemen. Depressie is de meest voorkomende comorbiditeit bij burnout. Bovendien is er een samenhang tussen depressie en slaapproblematiek. Er zijn echter aanwijzingen dat de depressie bij burnout de slaapprobleem niet veroorzaken. Dit blijkt ook het geval te zijn bij de slaapproblemen die voor komen bij het chronische vermoeidheidssyndroom.

Burnout patiënten ervaren meer slaapproblemen zoals ‘na het ontwaken zich niet verfrist voelen; en ‘moeite met inslaapvallen’. Uit nadere analyses blijkt dat het verminderde herstelvermogen van de slaap voor een deel direct verklaard wordt door de slechte slaapkwaliteit en niet zozeer de duur van de slaap. Het is zeer waarschijnlijk dat als iemand met burnout zich regelmatig niet verfrist voelt na het ontwaken bij hem of haar daadwerkelijk het herstelvermogen van de slaap verminderd is.
Depressie blijkt bij deze burnout patiënten het verminderde herstelvermogen van de slaap of de matige slaapkwaliteit niet te verklaren. Terwijl het slechte herstel wel verband hielt met ‘uitputting’. Dat kan betekenen dat slecht herstellen door slaap niet door depressie verklaard wordt maar door uitputting van de energie reserves.
Slaapproblemen bij personen die nog aan het werk zijn kunnen een vroeg teken zijn voor het ontwikkelen van burnout. Slaap management en slaaphygiëne zijn dus belangrijke aangrijpingspunten bij het voorkomen en behandelen van burnout.

Drijvend slapen in een zoutwaterbad helpt!
Drijven in een donkere cabine met zoutwater, na tien minuten in slaap vallen en na een uur weer wakker worden. Kun je het je voorstellen?
”Je drijft in een floatcabine, oftewel een cocon. De cocon is gevuld met magnesiumzout dat ervoor zorgt dat je blijft drijven. De gewichtloosheid, warmte en rust zorgen ervoor dat het lichaam ontspant. Het voelt vaak alsof je droomt terwijl je wakker bent. ”
Floaten is niet nieuw. Het werd in 1954 bedacht door de Amerikaanse neurowetenschapper John Lilly. Door het drijven in het zoute water, in een cabine zonder prikkels van buitenaf, boots je de slaapsituatie na. Dit zorgt ervoor dat je lichaam volledig ontspant en angst en spanning afnemen. Het bleek zo effectief dat de ‘therapie’ werd toegepast op veel oorlogsveteranen. Sinds de jaren tachtig is floaten voor het ‘gewone’ publiek.

Het is bewezen dat een floatsessie van vijfenveertig minuten het stresshormoon, ook wel cortisol genoemd, met 20 tot 30 procent verlaagd. De Universiteit van Amsterdam en Leiden riepen floaten na onderzoek in 2005 al uit tot ‘het beste stressreductiemiddel van die tijd.”

Iedereen ervaart het floaten anders. ”Elke sessie is anders. En hoe vaker je float, hoe meer voordelen je ontdekt. Dat komt omdat je de eerste keer soms moet leren hoe je je ontspant in de cabine”. De meeste mensen vallen in slaap na een aantal minuten.

Onze laatse

tips & tricks

Tips & tricks