Mindset

Mindset. Je hoort de term vaak de laatste tijd. Maar wat is het nu eigenlijk? Mindset is een manier waarop je denkt. Het gaat om al jouw overtuigingen en houdingen. Over jezelf, maar ook van anderen en de wereld om je heen. Het wordt gevormd door je ervaringen, cultuur, opvoeding en omgeving. En het kan een hele grote invloed hebben op hoe je omgaat met uitdagingen, kansen en problemen.

De bekende psychologe Dweck maakt onderscheid tussen twee denkstijlen. De groei mindset en een vaste mindset. In het Engels worden ze ook wel de growth en fixed mindset genoemd. Een groei mindset en een vaste mindset zijn twee totaal verschillende manieren van denken.

Een vaste mindset is het idee dat je intelligentie, talenten en vaardigheden vastliggen. Ze kunnen niet kunnen veranderen. Een bekend spreekwoord gaat daarover. “Wie als dubbeltje geboren wordt, zal nooit een kwartje worden”. Met een vaste mindset geloof je dat je wordt beoordeeld op je aangeboren kwaliteiten. Je prestaties zijn een weerspiegeling van hoe slim of getalenteerd je bent. Dit kan leiden tot een angst om fouten te maken of uitdagingen aan te gaan. Want juist het idee van falen is bedreigend voor je gevoel van eigenwaarde.

Het tegenovergestelde van de vaste mindset is de groei mindset. Bij een groei mindset hoort het idee dat je capaciteiten kunnen groeien en ontwikkelen. En dat juist door middel van hard werken, toewijding en doorzettingsvermogen. Wanneer je een groei mindset hebt, ben je beter in staat je vaardigheden en intelligentie te verbeteren. Door onderzoeken, experimenteren, inspanning te leveren en te leren. Fouten maken mag, omdat deze worden gezien als een kans om te leren en te groeien.

Voor het aanleren van nieuwe gezonde gewoontes, is het fijn als je dat vanuit een groei mindset kunt doen. Je mag proberen. Het hoeft nog niet te lukken. Het betekent alleen maar dat je de goede manier nog niet hebt gevonden. Iedereen heeft een combinatie van beide mindsets. Het kan per taak of situatie verschillen welke set dominant is. Het goede nieuws is dat je je mindset meer op groei gericht kunt maken Wat de situatie ook is. Door te oefenen, door te zetten en elke keer opnieuw te proberen kun je je vaardigheden, talenten, persoonlijkheid en zelfs intelligentie vergroten.

LeefstijlCoach: Anique Detollenaere

Onze laatse

tips & tricks

Tips & tricks